Oboren rekord Škrapinga, prijavljena 1402 natjecatelja!

Oboren rekord Škrapinga, prijavljena 1402 natjecatelja!

Zatvorene Prijave za utrku Škraping 2015.

Dana 07. ožujka 2015. – subota održati će se jubilarna 10-ta po redu utrka po škrapama- manifestacija Škraping Tkon – otok Pašman 2015. koja će se održati na otoku Pašmanu sa startom i ciljem u Tkonu kao i tradicionalan 6. Sajam otočnih proizvoda za vrijeme manifestacije Škraping.
Utrka Ultra počinje u 9:00 sati iz mjesta Ždrelac, prolazi južnom stranom otoka Pašmana, dužina staze je 47 km te je ovo vrsta Trail utrke, karta i točke su već poznate i oglašene na web stranici skraping.hr.
Utrka Challenger (dužina staze 25 km) i utrka Light (dužina staze 12 km) počinju u 10:00 sati iz Tkona.

Škraping je jedinstvena internacionalna treking utrka po oštrom otočkom kamenju i spada u vrstu ekstremnih sportova. Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka. Ovo je jedinstvena utrka ovakve vrste u svijetu.
Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama i pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana, na taj način Škraping osim športskog poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor.

Prijave na utrku Škraping su zatvorene te se na ovogodišnji Škraping prijavilo rekordnih 1402 natjecatelja iz Hrvatske i stranih zemalja: Slovenija, Danska, Španjolska, Njemačka, Mađarska, Norveška, Poljska, Slovačka, Slovenija, Srbija, B i H, Nigerija, Velika Britanija, na manifestaciju dolazi još 100-ak gostiju, posjetitelja, izlagača Sajma otočnih proizvoda, sveukupno oko 2000 posjetitelja manifestacije „Škraping“.

Posjetiteljima se nudi domaća gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i bogata ponuda uslužnih djelatnosti. Krajnji rezultat je promocija športa i turistička promidžba otoka te vrednovanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine.

U sklopu Škrapinga održava se i tradicionalan sada već 6. Sajam otočnih proizvoda 07.03. i 08.03.2015. na kojem će nastupiti 38 izlagača nositelja oznake „Hrvatski otočni proizvod“ koji dolaze sa otoka Pašmana, Ugljana, Dugog otoka, Murtera, Hvara, Visa, Brača, Paga, Korčule, Raba, Oliba, Malog Lošinja i poluotoka Pelješca a u cilju poticaja razvoja otočne proizvodnje i očuvanja autohtonih izvornih proizvoda sa otoka. Kao priznanje kvaliteti projekta Škraping je nositelj prestižne oznake „Hrvatski otočni proizvod“ od 2010. godine., oznaku HOP dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.
Ovaj Sajam ubraja se u najveće Sajmove „Hrvatskog otočnog proizvoda“ u Dalmaciji a drugi po veličini i broju izlagača u Hrvatskoj.

Na Sajmu će nastupiti i 25 Izlagača-Gosti Sajma koji dolaze iz Zadra, Biograda na Moru, Zagreba te otočni izlagači sa otoka Pašmana koji još nemaju oznaku HOP.
U sklopu Sajma održati će se odabir za najbolji otočni suvenir i proizvod a u suradnji sa Hrvatskom Udrugom Kreativnih amatera.
Ove godine Škraping ima humanitarni karkater, te će organizator donirati Udruzi za Down sindrom Zadarske županije opremu za daljnji rad Udruge.

U sklopu Programa događanja je niz zanimljivih događanja, nastupa Klape Školji, KUD „Kunjka“, KUD sv. Luka iz Ždrelca, Folklorna skupina Krajke, Tovareće mužike iz Sali, nastup dječjeg zbora „Kunjski ćoci“ i Kunjskih mažoretkinja te mažoretkinja otoka Ugljana i Pašmana, edukativna predavanja i radionice. Voditelji Programa su Branka Pelicarić i Mario Petreković.

U nedjelju 01.03. će se održati ekološka akcija čišćenja putova i staza otoka Pašmana u suradnji sa volonterima i PD „Belveder“ iz Biograda na Moru.
U srijedu 04.03. održati će predavanje na temu „„Starohrvatski brod „Condura Croatica“ , predavač: Sebastian Govorčin sa Sveučilišta u Zadru, – Centar kulture Tkon u 17:00 sati.
U četvrtak 05.03. održati će se predavanje na temu: Ljekovito i aromatično bilje: mogućnosti korištenja i prerade na malim gospodarstvima “, predavač: Marija Kuljarić; Opg Marija Kuljerić, Silba, – Centar kulture Tkon u 17:00 sati.
U petak 06.03. – Svečano potpisivanje bratimljenja Općine Tkon i Općine Končanice, prostorije vijećnice Općine Tkon u 17:00 sati.
– Nastup KUD „Kunjka“, doček Škrapera u 20:30, Tkon riva.
U subotu 07.03. je predviđen Svečani Program dodijele nagrada pobjednicima utrke Škraping 2015. u restoranu „Sovinje“ u Tkonu s početkom u 20:00 sati sa zabavnim Programom na kojem će nastupiti grupa FREE WAY i DJ Ivan Grgin, a što jamči zabavu do kasnih jutarnjih sati.
U nedjelju 08.03. održati će se predavanje na temu „Hrvatski otočni proizvod“, gđa. Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka, Centar kulture Tkon od 9:30-10:00 sati.
U nedjelju 08.03. je predviđena i ekološka akcija: čišćenje podmorja luke u Tkonu u suradnji sa Šrd “Kunjka” i ronilačkim klubom „sv. Roko“- Bibinje i volonterima s početkom u 10:15 sati.
Te u nedjelju 08.03. od 10:15 – 11:00 predstava „’Nti famiju“ , redatelj : Petar Mihočević-Mišo, u izvedbi amaterske dramske grupe Tkon, Kud „Kunjka“ – Tkon te Udruge „Volat“ -Tkon, – prostorije Doma kulture Tkon. Predstava na izvornom tkonskom narječju.
U nedjelju 08.03. održati će se i dječji „Škrapić“ na kojem će sudjelovati 150 djece iz vrtića iz Zadarske županije sa startom u 10:05 iz Tkona sa rive. Vrtić domaćin je dječji vrtić „Ćok“ iz Tkona.
Na dječjem „Škrapiću“ sudjelovati će i djeca sa Down sindromom te će na „Škrapiću“ sudjelovati i dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

Organizator je osigurao za dane Škrapinga poseban prijevoz brodom Stella Maris na relaciji Biograd-Tkon-Biograd tijekom dana i noću te poseban prijevoz autobusom na otoku Pašmanu za potrebe škrapera i gostiju.

ORGANIZATORI:
JKU PRVENJ
OPĆINA TKON
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE TKON

POKROVITELJI:
MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE
MINISTARSTVO REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE
FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠ I ENERGETSKU UČINKOVITOST
MINISTARSTVO TURIZMA
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
ZADARSKA ŽUPANIJA

GENERALNI SPONZOR:
ILIRIJA D.D. BIOGRAD

oboren_rekord_skrapinga_1 oboren_rekord_skrapinga_2 oboren_rekord_skrapinga_3 oboren_rekord_skrapinga_4