Tkon dobiva nove dobitnike oznake “Hrvatski otočni proizvod”

Tkon dobiva nove dobitnike oznake “Hrvatski otočni proizvod”

U petak 23.10.2015. u Bolu na Braču održati će se svečana dodijela oznake “Hrvatski otočni proizvod” za 2015. g. a koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. HOP je oznaka za kvalitetu, izvrsnost proizvoda i otočno podrijetlo proizvoda. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama i upravo zbog toga su ovo unikatni proizvodi koji sve više privlače i turiste i postaju originalna turistička ponuda otoka.
Tkon je i ove godine dobitnik oznaka HOP za različite proizvode i to 5 dobitnika:

1. K.U.U. “Kunjka”-Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači sv. Tome Apostola
2. Opg Marin Zalović-džem od smokve s origanom
3. Opg Katica Mušćet-botanički sapun
4. Vladka Bobić-nakit od drva cofoke
5. Opg Ante Grdaš-Kunjski sapun od mente/Kunjski balzam od nevena

Na području Općine Tkon do sada je ukupno 14 nositelja oznake HOP, od toga 2 nematerijalna proizvoda: utrka Škraping dobitnik oznake 2010. g.i Pučko crkveno pjevanje.
Otok Pašman i ove godine je najbrojniji po broju dobivenih oznaka HOP u Zadarskoj županiji sa ukupno10 nositelja oznake, 5 oznaka iz Općine Tkon i 5 oznaka iz Općine Pašman (iz mjesta Kraj, Pašman i Neviđane).
Na svečanoj dodijeli oznake HOP prezentirati će se i Škraping kao nositelj oznake HOP.

Link: https://razvoj.gov.hr/istaknute-teme/hrvatski-otocni-proizvod-1918/1918

tkon_dobiva_nove_dobitnike_oznake_hop_02 tkon_dobiva_nove_dobitnike_oznake_hop_03 tkon_dobiva_nove_dobitnike_oznake_hop_01