Zatvorene prijave na 11. Sajam otočnih proizvoda u Tkonu za vrijeme Škrapinga 2022.

Zatvorene prijave na 11. Sajam otočnih proizvoda u Tkonu za vrijeme Škrapinga 2022.

11. Sajam otočnih proizvoda za vrijeme manifestacije Škraping Tkon – otok Pašman 2022. održat će se 12. ožujka 2022. u Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu gdje će svoje proizvode izlagati proizvođači s Korčule, Visa, Paga, Silbe, Prvića, Hvara, Ugljana, Pašmana te drugih jadranskih otoka.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. godine.

Na otoku Pašmanu je preko 40 proizvoda i suvenira označeno oznakom HOP, dok je na samom području općine Tkon  preko 30 proizvoda je označeno oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ od toga dva nematerijalna proizvoda: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola.

Sajam će se održati u prizemlju centra u kojem će izlagači imati priliku predstaviti posjetiteljima bogatu paletu autohtonih otočnih proizvoda: ekstra djevičansko maslinovo ulje, razne likere, marmelade, sapune i kreme na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja, suvenire od školjaka, pletene sprte i vrše, te rukotvorine od konopa  poput bokobrana i pandule za brodove. Na katu,u galeriji posjetitelji će također moći pogledati trenutnu izložbenu postavu Interpretacijskog centra pomorske baštine i upoznati se s poviješću i tradicijom vezanom uz pomorstvo, ribarstvo i svakodnevni život lokalnog stanovništva.