Ljetni Sajam otočnih proizvoda u Tkonu

Ljetni Sajam otočnih proizvoda u Tkonu

U petak 23. lipnja 2017. od 19:00 sati održati će se svečano otvorenje tradicionalnog Ljetnog Sajma otočnih proizvoda u Tkonu na Mulu.
Organizatori Sajma: Turistička zajednica Općine Tkon u suradnji sa JKU „Prvenj“ i potporom Općine Tkon kroz organizaciju Sajmova nastoje potaknuti otočnu proizvodnju i ostanak stanovništva na otoku, očuvati otočnu tradiciju i potaknuti lokalne proizvođače i nositelje OPG-a da se kandidiraju za prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
Općina Tkon potiče svoje nositelje oznake HOP kroz pomoć u organizaciji Sajmova otočnih proizvoda, sufinancira proizvođačima potrebne analize za dobivanje oznake HOP te potiče nositelje oznake HOP u njihovom nastupu na ostalim Sajmovima.
Na području Općine Tkon rekordnih je 15 nositelja oznake HOP za različite materijalne proizvode i suvenire a od toga 2 su nematerijalna proizvoda nositelji oznake: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pjevači crkve sv. Tome Apostola.
Na otoku Pašmanu preko je 20 nositelja oznake HOP, te je prema broju oznaka HOP otok Pašman prvi na području Zadarske županije.
Sama ponuda izvornih otočnih proizvoda je dodatna turistička ponuda i promocija Tkona i otoka Pašmana.
Osim ljetnog Sajma, Sajam se održava tradicionalno svake godine i za vrijeme manifestacije Škraping kada na Sajmu nastupi preko 40 izlagača sa gotovo svih Jadranskih otoka, te se ovaj Sajam ubraja u najveće Sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj.
Sajam otočnih proizvoda održavati će se svaki četvrtak od 19:00 sati tijekom ljetne sezone u Tkonu na Mulu. Na Sajmu će nastupiti izlagači sa otoka Pašmana, iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman, Neviđane i Ždrelac te gosti Sajma sa susjednih otoka.
U petak 23.06.2017. na svečanom otvorenju Sajma nastupiti će Mažoretkinje i KUD „Kunjka“ iz Tkona i pjevač Milo Škara iz Ždrelca.
Općina Tkon je u fazi opremanja prostora Škraping centra u Tkonu koji bi u skorije vrijeme trebao biti prostor namijenjen isključivo nositeljima oznake HOP i prostor za potrebe manifestacije Škraping.
Pozivamo sve goste i posjetitelje da posjete ovaj jedinstveni Sajam otočnih proizvoda u Tkonu.

ljetni-sajam-otocnih-proizvoda-u-tkonu-01 ljetni-sajam-otocnih-proizvoda-u-tkonu-02