O nama

Ljeti za vrijeme turističke sezone te svake godine tradicionalno za vrijeme manifestacije Škraping održava se i Sajam otočnih proizvoda.
Na Sajmu koji se održava za vrijeme manifestacije Škraping nastupa preko 40 izlagača sa gotovo svih Jadranskih otoka a koji su nositelji oznake HOP, te se ovaj Sajam ubraja među najveće Sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj.

Cilj održavanja Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti, poticaj samozapošljavanju otočnog stanovništva i njihov ostanak na otoku te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“.

Sa područja otoka Pašmana ukupno je 31 nositelj oznake „Hrvatski otočni proizvod“ iz mjesta Tkon, Kraj i Pašman za različite proizvode a koji se predstavljaju domaćim proizvodima koji se proizvode u malim serijama: ekstra djevičansko maslinovo ulje, razni likeri, marmelade, sapuni i kreme na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja, suveniri od školjaka te rukotvorine-ručni rad pletene sprte i vrše, bokobrani i pandule za brodove.

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, te je znak za kvalitetu i otočno podrijetlo proizvoda i prepoznatljivi je brend.

Sa područja općine Tkon 22 su dobitnika oznake HOP među kojima je i međunarodna treking utrka „Škraping“ kao nematerijalni proizvod.

Sajam otočnih proizvoda dodatni je turistički sadržaj i ponuda Tkona i otoka Pašmana te je prepoznatljiva manifestacija koja obogaćuje ponudu otoka Pašmana. Cilj je posjetiteljima i gostima ponuditi izvorne, otočne proizvode a domaće lokalno stanovništvo potaknuti na proizvodnju, otvaranje radnih mjesta i samozapošljavanje.