Preko 50 izlagača na 7. Sajmu otočnih proizvoda u Tkonu za vrijeme Škrapinga

Preko 50 izlagača na 7. Sajmu otočnih proizvoda u Tkonu za vrijeme Škrapinga

7. Sajam otočnih proizvoda održati će se u Tkonu na Mulu za vrijeme manifestacije Škraping Tkon-otok Pašman 2016. dana 05.03.2016. – subota, s početkom u 10:00 sati i 06.03.2016. – nedjelja s početkom u 08:00 sati.
Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod kojeg je nositelj i Škraping od 2010. g.
Na području Općine Tkon 14 proizvoda je označeno oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ od toga 2 nematerijalna proizvoda: manifestacija Škraping i Pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola. Na otoku Pašmanu je preko 30 proizvoda i suvenira označeno oznakom HOP (iz mjesta Tkon, Kraj, Pašman i Neviđane) te drugu godinu zaredom otok Pašmana osvaja najviše oznaka HOP a koju dodijeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.
Na Sajmu otočnih proizvoda nastupiti će preko 50 izlagača a među kojima je 32 izlagača koji su nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod“ sa gotovo svih jadranskih otoka, te se ovaj Sajam ubraja u najveće Sajmove ovakve vrste u Hrvatskoj. Izlagači Sajma su i sponzori utrke Škraping, te će pobjednici utrke kao jednu od nagrada dobiti i autohtone, tradicionalne i eko proizvode.
Kao posebni gosti Sajma nastupiti će izlagači iz talijanske regije Molise-Moliški Hrvati sa svojim tradicionalnim proizvodima, Moliška Udruga „Jedna Musika“, Udruga „Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim“, Češko-Slovačka Udruga „Oko Jadrana“, PZ Masvin iz Polače, Opg Zvonimir Marin iz Drniša (trgovina Bura i Sol), Opg Raspović iz Zadra i brojni ostali gosti Sajma.
Za izlagače Sajma u subotu 05.03. organizirana je zajednička večera sa nastupom Klape u restoranu „Đardin“ u Tkonu od 17:00 sati sa podijelom Zahvalnica, od 20:00 sati u restoranu „Sovinje“ u sklopu proglašenja pobjednika utrke Škraping 2016. dodijeliti će se i Diplome za najbolji otočni proizvod i suvenir i za najbolji proizvod i suvenir gostiju Sajma;
u nedjelju 06.03. od 09:30-10:00 sati održati će se predavanje na temu: „Hrvatski otočni proizvod-Inventivni pristup otočnim proizvodnjama: lokalna znanja i iskustva“, predavač: Ljubica Ajduković Ugarković, univ.spec.publ.admn., dipl.pol. voditeljica Službe za politiku razvoja otoka, Centar za kulturu Tkon;
od 10:00-11:00 sati održati će se predavanje na temu: „Vrijednost tradicijskih poljoprivredno prehrambenih proizvoda“, predavač: Jakov Kolega, dipl. ing.agr., Centar za kulturu Tkon;
od 11:00-12:30 sati je obilazak nositelja oznake HOP otoka Pašmana (posjet OPG Rozalinda Banić u Kraju i Opg Nataša Burmeta Neviđane) te posjet Benediktinskom samostanu Ćokovac u Tkonu, jedinom muškom Benediktinskom samostanu u Hrvatskoj.
Na manifestaciji će nastupiti KUD „Kunjka“ iz Tkona, KUD sv. Luka iz Ždrelca, Kunjske mažoretkinje, dječji zbor „Kunjski ćoci“ i mandolinski orkestar iz Tkona.

Program događanja: http://www.skraping.hr/hr/program/
Lista izlagača Sajma: http://www.sajam-tkon.com/izlagaci/
Sponzori Sajma: http://www.sajam-tkon.com/partneri-i-sponzori/

Organizatori Sajma: JKU „Prvenj“, TZ Općine Tkon i Općina Tkon.

Pokrovitelji: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Veleposlanstvo RH u Italiji.

preko_50_izlagaca_na_7_sajmu_otocnih_proizvoda_u_tkonu_za_vrijeme_skrapinga_01 preko_50_izlagaca_na_7_sajmu_otocnih_proizvoda_u_tkonu_za_vrijeme_skrapinga_02 preko_50_izlagaca_na_7_sajmu_otocnih_proizvoda_u_tkonu_za_vrijeme_skrapinga_03 preko_50_izlagaca_na_7_sajmu_otocnih_proizvoda_u_tkonu_za_vrijeme_skrapinga_04